Terug
Gepubliceerd op 29/11/2024

2024_GR_00158 - Toetreding raamovereenkomst 'Slimme levering van elektriciteit/gas i.c.m. een energie dataplatform/ondersteuning in energietransitie' opgesteld door s-Lim DV - Goedkeuring/Weigering

Gemeenteraad
ma 25/11/2024 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Sander Hoogstijns, Voorzitter; Luc Wouters, Burgemeester; Rita Moors, Eerste schepen; Wim Vangeel, Tweede schepen; Dirk Snyers, Derde schepen; Romi Soors, Vierde schepen; Heidi Lamotte, Vijfde schepen en voorzitter BCSD; Veerle Beckers, Raadslid; Veerle Verboven, Raadslid; Stefan Coenen, Raadslid; An Goijens, Raadslid; Mario Vrancken, Raadslid; Jeffrey Mardulier, Raadslid; Birgitt Carlier, Raadslid; Noa Vandevenne, Raadslid; Axel Geerts, Raadslid; Hanne Janssen, Raadslid; Gunter Van Oost, Raadslid; Chelsea Nshuti; Peter Aerts, Raadslid; Maarten Aerts, Raadslid; Ine Geerts, Raadslid; Johan Quintens, Raadslid; Bart Vissers, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Vissers, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00158 - Toetreding raamovereenkomst 'Slimme levering van elektriciteit/gas i.c.m. een energie dataplatform/ondersteuning in energietransitie' opgesteld door s-Lim DV - Goedkeuring/Weigering

Aanwezig

Sander Hoogstijns, Luc Wouters, Rita Moors, Wim Vangeel, Dirk Snyers, Romi Soors, Heidi Lamotte, Veerle Beckers, Veerle Verboven, Stefan Coenen, An Goijens, Mario Vrancken, Jeffrey Mardulier, Birgitt Carlier, Noa Vandevenne, Axel Geerts, Hanne Janssen, Gunter Van Oost, Chelsea Nshuti, Peter Aerts, Maarten Aerts, Ine Geerts, Johan Quintens, Bart Vissers
Stemmen voor 23
Veerle Beckers, Sander Hoogstijns, Luc Wouters, Mario Vrancken, Rita Moors, Birgitt Carlier, Wim Vangeel, Veerle Verboven, Jeffrey Mardulier, Stefan Coenen, Gunter Van Oost, Noa Vandevenne, Axel Geerts, Hanne Janssen, Heidi Lamotte, Romi Soors, Ine Geerts, Maarten Aerts, Chelsea Nshuti, Johan Quintens, An Goijens, Dirk Snyers, Peter Aerts
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00158 - Toetreding raamovereenkomst 'Slimme levering van elektriciteit/gas i.c.m. een energie dataplatform/ondersteuning in energietransitie' opgesteld door s-Lim DV - Goedkeuring/Weigering 2024_GR_00158 - Toetreding raamovereenkomst 'Slimme levering van elektriciteit/gas i.c.m. een energie dataplatform/ondersteuning in energietransitie' opgesteld door s-Lim DV - Goedkeuring/Weigering

Motivering

Aanleiding en context

De huidige raamovereenkomst voor de levering van energie (elektriciteit en aardgas), onderhandeld door Proclim, loopt dit jaar teneinde. Proclim heeft destijds aan de Limburgse lokale besturen geadviseerd om aan te sluiten bij de aankoopcentrale van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de levering van aardgas en groene elektriciteit. 

In zitting van 23 augustus 2021 ging de gemeenteraad dan ook over tot aansluiting bij de aankoopcentrale van het VEB en verleende mandaat aan het college van burgemeester en schepenen om met het VEB overeenkomsten te sluiten voor de levering van aardgas en  groene elektriciteit voor een periode van drie jaren, met ingang vanaf 1 januari 2022.

Begin april 2024 werd het lokaal bestuur gecontacteerd door VEB om te informeren naar een voortzetting van de bestaande samenwerking.

Daarnaast heeft een andere speler, s-Lim DV (waar gemeente Lummen deelnemer van is), laten weten een alternatief energiecontact te zullen aanbieden.

De onstabiele energiemarkten kenden de afgelopen jaren een zeer grillig verloop, waardoor de energiekosten onverwachts zeer hoog opliepen voor ons lokaal patrimonium.

De energietransitie is volop gaande, en kent de komende jaren heel wat uitdagingen, waarop gelijktijdigheid en flexibiliteit de meest voor de hand liggende antwoorden zijn.

Ook ons lokaal bestuur kent de Vlaamse verplichting voor het plaatsen van zonnepanelen op publieke gebouwen met hoge elektriciteitsafname tegen 30 juni 2025, met verstrenging vanaf 2030.

Het lokaal bestuur zal dus nieuwe energieovereenkomsten moeten sluiten vóór 1 januari 2025.

Argumentatie

Het lokaal bestuur heeft het aanbod van de volgende aanbieders met elkaar vergeleken:

  • het aanbod via aankoopcentrale s-Lim DV 
  • het aanbod van het VEB (Proclim).

Een klassiek systeem van het VEB gaat uit van gedeeltelijk vastklikken van een vermoedelijk volume, gecombineerd met een gedeelte dat afhangt van de marktprijzen. Het geklikte volume wordt gebaseerd op het geaggregeerde volume van de patrimonia van deelnemende lokale besturen, niet op individuele verbruiksprofielen. Door een dergelijk systeem was de energiefactuur de afgelopen jaren zeer afhankelijk van het moment van vastklikken, alsook van de zeer volatiele marktprijzen (en geopolitieke situatie wereldwijd), met zeer hoge facturen tot gevolg.

Het innovatieve, dynamische systeem via aankoopcentrale s-Lim DV zet in op de toekomst van de energietransitie, met behulp van lokaal duurzaam geproduceerde energie, binnen een verzekerde prijsbandbreedte voor elektriciteit. 

Tijdens de energietransitie dient ons patrimonium van gebouwen grote veranderingen door te maken, waardoor het er in de toekomst op veel fronten anders uit zal zien. Denk hierbij aan meer decentrale productie (zonnepanelen, …), inzet van batterijen, laadpleinen en verdere elektrificatie (uitfasering van gas).

Via openbare marktbevraging gunde s-Lim DV een raamcontract aan Elindus, Aspiravi Energy en Transfo Energy voor de slimme levering van elektriciteit en/of aardgas in combinatie met een energie dataplatform en ondersteuning in de energietransitie (bestek, verslag van nazicht en gunningsbeslissing omtrent deze gunningsprocedure werden in bijlage opgenomen). 

Dit aanbod omvat: 

  • Een lange termijn energiecontract voor 8 jaren (na 4 jaren opzegbaar), vanaf 01/01/2025.
  • Klantvriendelijk dataportaal van de leverancier inbegrepen in de prijs, met dashboards/inzichten t.b.v.:
    1. Facturatie; 
    2. Analyses;
    3. Verbruik/Productie;
    4. Monitoring;
    5. Opvolging duurzaamheidsdoelstellingen incl. rapportering; 
    6. Forecasting/Budgettering 
    7. Simulaties (business case hernieuwbare energie, werking energiegemeenschap): 
    8. Optimalisatie en sturing
  • Stabiele prijzen voor elektriciteit binnen een cap/floor principe: ondergrens 85 euro/MWh, bovengrens 185 euro/MWh: dit zijn minimum- en maximumprijzen waar niet boven of onder mag worden gegaan cap= bescherming risico van de klant (budgetzekerheid) - floor = bescherming risico leverancier). Dit beschermt tegen onverwachte prijsschommelingen, maar garandeert tegelijkertijd dat de prijs nooit onder een minimum zakt, wat ook voor de leverancier een stabiel kader biedt.
    1. Dit principe biedt zowel het lokaal bestuur als de leverancier een verzekering op negatieve uitschieters bij afname, en garandeert energiekosten op basis van de reële elektriciteitsprijzen (Spot BE reële uurprijs) van de markt, gevat binnen de bandbreedte. 
    2. Deze formule blijkt na simulatie van historische data van de afgelopen jaren potentieel financieel interessant. Voorspellingen onder bepaalde aannames, tonen aan dat zelfs bij lage marktprijs voor elektriciteit, dit aanbod gelijkaardige prijzen geeft. Bij hogere marktprijzen is het lokaal bestuur zelfs beter af met dit contract, volgens de voorspellingen.
  • 100% lokaal Belgisch geproduceerde elektriciteit, waarbij maximale gelijktijdigheid wordt nagestreefd. 
  • Kosteloos mogelijkheid tot energiedelen binnen het patrimonium, zowel op gebouw- als clusterniveau EAN’s,  en dus optimalisatie van eigen productie(investeringen).
  • Mogelijkheid tot acties rond flexibiliteit: geautomatiseerde actieve sturing, om economisch rendement te optimaliseren. 
  • Mogelijkheid tot advies, begeleiding en ondersteuning op maat van ons lokaal bestuur door energie- en data-experten van de leverancier. Op deze manier kan een gedegen energiestrategie worden geïmplementeerd, die bijdraagt aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van het lokaal bestuur en ondersteuning van lokale besturen bij de energietransitie (dit wordt door VEB niet aangeboden) 
  • Ondersteuning door klantendienst leverancier.
  • Levering van aardgas op basis van de ZTP (Zeebrugge Trading Point) marktprijs.
    1. Met aankoopstrategie op basis van volume clicks, op maat van ons lokaal bestuur (case by case, per cluster, focus op profiel en noodzaak). 
    2. Opvolgbaar via klantvriendelijk dataportaal

De belangrijkste verschillen tussen de twee aanbieders kunnen als volgt worden samengevat:

Aspect

VEB

s-Lim DV

Prijszetting

Gedeeltelijk vastklikken van vermoedelijk volume + afhankelijk van de dynamische marktprijzen

Dynamische marktprijzen (EPEX) met Floor en Cap bescherming

Budget

Onzeker, afhankelijk van marktprijzen

Zekerheid binnen Floor/Cap vork

Groene energie

Gekochte garanties van oorsprong (GvO)

100% lokaal duurzaam geproduceerde energie

Energie transitie

Traditioneel statisch energiecontract, minder flexibel

Dynamisch energiecontract dat anticipeert op toekomstige ontwikkelingen

Flexibiliteit

Geen flexibiliteit in energieverbruik

In-house BRP (Balance Responsible Party) die sturing biedt voor eigen zonne-energie en andere toepassingen

BRP

Extern

Inhouse

Overproductie

Penalisatie bij teveel aan zon injectie boven de baseload Click (“declick”)

Geen penalisatie voor overproductie


Op basis van historische gegevens uit 2021, 2022 en 2023, werd er tevens een vergelijking gemaakt van de energiekosten tussen beide opties. Voor een verbruik van 2055 MWh (2021), 2217 MWh (2022) en 1882 MWh (2023) en een gemiddelde klikprijs van 160 euro in het VEB-systeem, zou de gemiddelde energiekost bij s-Lim DV een stuk lager uitvallen (simulatie in onderstaande tabel).

Voorspellingen onder bepaalde aannames, tonen aan dat zelfs bij lage marktprijs voor elektriciteit, dit aanbod gelijkaardige prijzen geeft. Bij hogere marktprijzen is het lokaal bestuur zelfs beter af met dit contract, volgens de voorspellingen.

Na het beoordelen van de verschillende opties, geeft de dienst overheidsopdrachten samen met de beoordelend ambtenaar, een positief advies om het energiecontract voor elektriciteit en aardgas aan te gaan bij Elindus en Aspiravi Energy, via de raamovereenkomst opgesteld door aankoopcentrale s-Lim DV.

Gemeente Lummen kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, §2 van de wet overheidsopdrachten is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. 

Juridische overweging

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald  artikel 2, 6° en artikel 47 §2.

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Regelgeving bevoegdheid

GR: Overheidsopdrachten: plaatsingsprocedure en voorwaarden vaststellen (art. 41, tweede lid, 10° DLB)
Artikel 41, tweede lid, 10&deg; DLB: [De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd]:<p style="margin-left: 20px;"> het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, <strong>tenzij</strong>: </p><p style="margin-left: 40px;">a) de opdracht past binnen het begrip &#39;dagelijks bestuur&#39;, vermeld in punt 8&deg;, waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is; </p><p style="margin-left: 40px;">b) de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed dat gemeente Lummen toetreedt tot de raamovereenkomst 'Slimme levering van elektriciteit/gas i.c.m. een energie dataplatform/ondersteuning in energietransitie' opgesteld door de aankoopcentrale s-Lim DV en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde:

  • Perceel 1 “Levering van elektriciteit in combinatie met een klantenplatform.” zoals gegund aan Consortium Aspiravi Vaarnewijkstraat 17, 8530 Harelbeke.
  • Perceel 2 “Levering van aardgas in combinatie met een klantenplatform.” zoals gegund aan Elindus, Meersstraat 13/2.1 te 8790 Waregem.

 De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.


Bijlagen

  • 20240503_Bestek s-Lim Energie raamovereenkomst.pdf
  • Bestek - BijlageE_Rekenmodel.pdf
  • Tender energiediensten s-Lim Raadsbesluit (002).pdf
  • Tender energiediensten s-Lim Raadsbesluit.pdf
  • Tender energie-diensten s-Lim verslag van nazicht.pdf
  • Presentatie webinar-slimme energietransitie-Lummen.pdf