De huidige raamovereenkomst voor de levering van energie (elektriciteit en aardgas), onderhandeld door Proclim, loopt dit jaar teneinde. Proclim heeft destijds aan de Limburgse lokale besturen geadviseerd om aan te sluiten bij de aankoopcentrale van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de levering van aardgas en groene elektriciteit.
In zitting van 23 augustus 2021 ging de gemeenteraad dan ook over tot aansluiting bij de aankoopcentrale van het VEB en verleende mandaat aan het college van burgemeester en schepenen om met het VEB overeenkomsten te sluiten voor de levering van aardgas en groene elektriciteit voor een periode van drie jaren, met ingang vanaf 1 januari 2022.
Begin april 2024 werd het lokaal bestuur gecontacteerd door VEB om te informeren naar een voortzetting van de bestaande samenwerking.
Daarnaast heeft een andere speler, s-Lim DV (waar gemeente Lummen deelnemer van is), laten weten een alternatief energiecontact te zullen aanbieden.
De onstabiele energiemarkten kenden de afgelopen jaren een zeer grillig verloop, waardoor de energiekosten onverwachts zeer hoog opliepen voor ons lokaal patrimonium.
De energietransitie is volop gaande, en kent de komende jaren heel wat uitdagingen, waarop gelijktijdigheid en flexibiliteit de meest voor de hand liggende antwoorden zijn.
Ook ons lokaal bestuur kent de Vlaamse verplichting voor het plaatsen van zonnepanelen op publieke gebouwen met hoge elektriciteitsafname tegen 30 juni 2025, met verstrenging vanaf 2030.
Het lokaal bestuur zal dus nieuwe energieovereenkomsten moeten sluiten vóór 1 januari 2025.
Het lokaal bestuur heeft het aanbod van de volgende aanbieders met elkaar vergeleken:
Een klassiek systeem van het VEB gaat uit van gedeeltelijk vastklikken van een vermoedelijk volume, gecombineerd met een gedeelte dat afhangt van de marktprijzen. Het geklikte volume wordt gebaseerd op het geaggregeerde volume van de patrimonia van deelnemende lokale besturen, niet op individuele verbruiksprofielen. Door een dergelijk systeem was de energiefactuur de afgelopen jaren zeer afhankelijk van het moment van vastklikken, alsook van de zeer volatiele marktprijzen (en geopolitieke situatie wereldwijd), met zeer hoge facturen tot gevolg.
Het innovatieve, dynamische systeem via aankoopcentrale s-Lim DV zet in op de toekomst van de energietransitie, met behulp van lokaal duurzaam geproduceerde energie, binnen een verzekerde prijsbandbreedte voor elektriciteit.
Tijdens de energietransitie dient ons patrimonium van gebouwen grote veranderingen door te maken, waardoor het er in de toekomst op veel fronten anders uit zal zien. Denk hierbij aan meer decentrale productie (zonnepanelen, …), inzet van batterijen, laadpleinen en verdere elektrificatie (uitfasering van gas).
Via openbare marktbevraging gunde s-Lim DV een raamcontract aan Elindus, Aspiravi Energy en Transfo Energy voor de slimme levering van elektriciteit en/of aardgas in combinatie met een energie dataplatform en ondersteuning in de energietransitie (bestek, verslag van nazicht en gunningsbeslissing omtrent deze gunningsprocedure werden in bijlage opgenomen).
Dit aanbod omvat:
De belangrijkste verschillen tussen de twee aanbieders kunnen als volgt worden samengevat:
Aspect | VEB | s-Lim DV |
Prijszetting | Gedeeltelijk vastklikken van vermoedelijk volume + afhankelijk van de dynamische marktprijzen | Dynamische marktprijzen (EPEX) met Floor en Cap bescherming |
Budget | Onzeker, afhankelijk van marktprijzen | Zekerheid binnen Floor/Cap vork |
Groene energie | Gekochte garanties van oorsprong (GvO) | 100% lokaal duurzaam geproduceerde energie |
Energie transitie | Traditioneel statisch energiecontract, minder flexibel | Dynamisch energiecontract dat anticipeert op toekomstige ontwikkelingen |
Flexibiliteit | Geen flexibiliteit in energieverbruik | In-house BRP (Balance Responsible Party) die sturing biedt voor eigen zonne-energie en andere toepassingen |
BRP | Extern | Inhouse |
Overproductie | Penalisatie bij teveel aan zon injectie boven de baseload Click (“declick”) | Geen penalisatie voor overproductie |
Op basis van historische gegevens uit 2021, 2022 en 2023, werd er tevens een vergelijking gemaakt van de energiekosten tussen beide opties. Voor een verbruik van 2055 MWh (2021), 2217 MWh (2022) en 1882 MWh (2023) en een gemiddelde klikprijs van 160 euro in het VEB-systeem, zou de gemiddelde energiekost bij s-Lim DV een stuk lager uitvallen (simulatie in onderstaande tabel).
Voorspellingen onder bepaalde aannames, tonen aan dat zelfs bij lage marktprijs voor elektriciteit, dit aanbod gelijkaardige prijzen geeft. Bij hogere marktprijzen is het lokaal bestuur zelfs beter af met dit contract, volgens de voorspellingen.
Na het beoordelen van de verschillende opties, geeft de dienst overheidsopdrachten samen met de beoordelend ambtenaar, een positief advies om het energiecontract voor elektriciteit en aardgas aan te gaan bij Elindus en Aspiravi Energy, via de raamovereenkomst opgesteld door aankoopcentrale s-Lim DV.
Gemeente Lummen kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken conform de voorwaarden van het desbetreffende bestek waardoor men krachtens artikel 47, §2 van de wet overheidsopdrachten is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 2, 6° en artikel 47 §2.
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
De gemeenteraad keurt goed dat gemeente Lummen toetreedt tot de raamovereenkomst 'Slimme levering van elektriciteit/gas i.c.m. een energie dataplatform/ondersteuning in energietransitie' opgesteld door de aankoopcentrale s-Lim DV en meer bepaald voor de gegunde percelen, zijnde:
De toetreding houdt geen aankoopverplichting in.