Terug
Gepubliceerd op 25/09/2024

2024_GR_00127 - Toegevoegd agendapunt door raadslid Peter Aerts vanuit Groen-fractie: Maatregelen tot veilig fietsverkeer ter hoogte van het knooppunt Beukenboomstraat – Schalbroekstraat - Ringlaan (motie) - Goedkeuring/Weigering

Gemeenteraad
ma 23/09/2024 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Sander Hoogstijns, Voorzitter; Luc Wouters, Burgemeester; Rita Moors, Eerste schepen; Wim Vangeel, Tweede schepen; Dirk Snyers, Derde schepen; Romi Soors, Vierde schepen; Heidi Lamotte, Vijfde schepen en voorzitter BCSD; Veerle Beckers, Raadslid; Veerle Verboven, Raadslid; Stefan Coenen, Raadslid; An Goijens, Raadslid; Mario Vrancken, Raadslid; Jeffrey Mardulier, Raadslid; Birgitt Carlier, Raadslid; Noa Vandevenne, Raadslid; Axel Geerts, Raadslid; Hanne Janssen, Raadslid; Gunter Van Oost, Raadslid; Chelsea Nshuti; Peter Aerts, Raadslid; Maarten Aerts, Raadslid; Ine Geerts, Raadslid; Johan Quintens, Raadslid; Bart Vissers, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Vissers, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00127 - Toegevoegd agendapunt door raadslid Peter Aerts vanuit Groen-fractie: Maatregelen tot veilig fietsverkeer ter hoogte van het knooppunt Beukenboomstraat – Schalbroekstraat - Ringlaan (motie) - Goedkeuring/Weigering

Aanwezig

Sander Hoogstijns, Luc Wouters, Rita Moors, Wim Vangeel, Dirk Snyers, Romi Soors, Heidi Lamotte, Veerle Beckers, Veerle Verboven, Stefan Coenen, An Goijens, Mario Vrancken, Jeffrey Mardulier, Birgitt Carlier, Noa Vandevenne, Axel Geerts, Hanne Janssen, Gunter Van Oost, Chelsea Nshuti, Peter Aerts, Maarten Aerts, Ine Geerts, Johan Quintens, Bart Vissers
Stemmen voor 23
Veerle Beckers, Sander Hoogstijns, Luc Wouters, Mario Vrancken, Rita Moors, Birgitt Carlier, Wim Vangeel, Veerle Verboven, Jeffrey Mardulier, Stefan Coenen, Gunter Van Oost, Heidi Lamotte, Romi Soors, Noa Vandevenne, Axel Geerts, Hanne Janssen, Ine Geerts, Maarten Aerts, Chelsea Nshuti, Johan Quintens, An Goijens, Dirk Snyers, Peter Aerts
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00127 - Toegevoegd agendapunt door raadslid Peter Aerts vanuit Groen-fractie: Maatregelen tot veilig fietsverkeer ter hoogte van het knooppunt Beukenboomstraat – Schalbroekstraat - Ringlaan (motie) - Goedkeuring/Weigering 2024_GR_00127 - Toegevoegd agendapunt door raadslid Peter Aerts vanuit Groen-fractie: Maatregelen tot veilig fietsverkeer ter hoogte van het knooppunt Beukenboomstraat – Schalbroekstraat - Ringlaan (motie) - Goedkeuring/Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Vanuit onze fractie is er al langer bezorgdheid over de veiligheid van fietser in de omgeving van de kruispunten van de Beukeboomstraat met de Schalbroekstraat, Meerlestraat, Kerkstraat en Ringlaan. Het is voor fietsers niet altijd duidelijk welke route ze moeten volgen om die zone veilig te passeren. De hoge snelheid van sommige auto’s komende vanuit Meldert maakt het nog gevaarlijker. Voor en na schooluren is er een gemachtigd opzichter die de kinderen veilig houdt. Maar ook buiten deze momenten moeten er fietsers voorbij.

In juni 2021 stelden we nog voor om de veiligheid te verhogen met een waaier aan maatregelen die genomen konden worden: een snelheidsverlaging naar 50km/h; galgpaalverlichting en een aanduiding op de weg van fietssuggestiestroken. Hier werd door het bestuur niet op ingegaan.  Reden die opgegeven werd is dat deze zone een herinrichting ging krijgen. Maar ondertussen zijn we 3 jaar verder. En het gaat nog enkele jaren duren voor de herinrichting een feit is.

Op 20 november 2023 werd de gemeenteraad via een gemeenteraadscommissie geïnformeerd over de plannen voor de riolering en aanleg van fietspaden in de Beukenboomstraat.  Deze presentatie werd ons ter beschikking gesteld.

Dit voorstel bevat zeker een aantal positieve elementen: bv. een betere doorstroming van het verkeer komende van de Ringlaan en een duidelijker traject voor de fietsers.

Wij hadden echter nog een aantal bezorgdheden.

Op 10 januari stelden we schriftelijk enkele eenvoudige vragen over deze plannen die belangrijk zijn voor de veiligheid en het comfort van de fietsers:

  1. Kan er een snelheidsbeperking 50km/h in beide richtingen ingesteld worden voor het traject vanop de Ringlaan tot voorbij de aansluiting met de Schalbroekstraat?
  2. Kan er een lichtpunt voorzien worden bij de oversteekplaats ter hoogte van de Schalbroekstraat?
  3. Kan verduidelijkt worden hoe de aansluiting van het fietspad met de Kerkstraat gemaakt wordt?

Na mijn vraagstelling in de gemeenteraad van juni om een antwoord op deze vragen te krijgen, werd hierover een vergadering met AWV gehouden om het standpunt van AWV te bekomen. Op 19 juli verkregen wij dat antwoord via een e-mail dat dat standpunt weergaf. Samengevat is de inhoud:

  1. Een snelheidsbeperking is niet van toepassing omdat het fietspad gescheiden is van de openbare weg (vrijliggend fietspad)
  2. Het lichtpunt ter hoogte van de oversteekplaats kan niet geplaatst worden omdat het “in de scoop van het kruispunt ligt en buiten het centrum”.
  3. Voor wat betreft de aansluiting van het fietspad met de Kerkstraat werden de principes in een plan geschetst.  De uitwerking volgt later.

Wat betreft de punten 1. en 2.was ik erg verbaasd over de standpunten van AWV.  

Bij verdere navraag en opzoeking kwam ik tot volgende vaststellingen:

1. Snelheidsbeperking

  • Het dubbelrichtingsfietspad is niet vrijliggend. De breedte van de schuwstrook tussen rijweg en fietspad moet overal minstens 1,5m bedragen.  Dat is al zeker niet het geval op het stuk van de Ringlaan waar het fietspad aanliggend getekend staat. En het lijkt erop dat dat op de rest van het project ook niet het geval is   Aanliggende fietspaden (of een kleinere schuwstrook) kunnen enkel bij een regime van 50 km/u.
  • Deze voorwaarden kan je terugvinden in het vademecum fietsvoorzieningen, pagina 87: “Op wegen of wegsegmenten met een maximumsnelheid hoger dan 50 km/u worden vrijliggende fietspaden aangelegd vanwege de hoge snelheidsverschillen tussen fiets- en gemotoriseerd verkeer. “ en “Bij vrijliggende fietspaden ligt er tussen de rijbaan en het fietspad een niet-overrijdbare tussenstrook van minstens 1,50 m breed.”
  • De bocht die zal gemaakt worden om de Beukenboomstraat met de Ringlaan te verbinden heeft een bochtstraal van amper 15 meter.  Voor een regime van 70km/h moet deze bochtstraal minstens 60m te bedragen. (dit volgt uit de tabel op p 75 van het Vademecum Weginfrastructuur Vlaamse Hoofdwegen).  Omgekeerd is het dan zeker geen overdreven maatregel om, bij deze scherpe bocht, de snelheid tot max. 50km/h te  verlagen. En dan kan deze snelheidsverlaging doorgetrokken worden tot voorbij de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Schalbroekstraat.
  • Van de standaard snelheid 70km/h voor ontsluitingswegen, regionale wegen of Interlokale wegen, kan sowieso afgeweken worden omwille van “punctuele omstandigheden”.   Dit wordt omschreven in het “Afwegingskader Snelheid op gewestwegen”: “Plaatselijk en punctueel kan een lager snelheidsregime gewenst zijn om de verkeersonveiligheid te verlagen. De aanleiding hiervoor kan van diverse aard zijn. De snelheidslimiet geldt in deze gevallen dan ook slechts punctueel of met andere woorden tot op een bepaalde afstand vóór en voorbij het betreffende punt. Enkele voorbeelden kunnen zijn: 
    • Veel (potentiële) oversteekbewegingen door fietsers en/of voetgangers of noodzaak vanuit afwegingskader voetgangersoversteekvoorzieningen.
    • Aanwezigheid van een schoolomgeving;
    • Aanwezigheid van een kunstwerk (brug/tunnel);
    • Natuurgebieden;
    • Stiltegebieden;
    • Locaties die niet voldoen aan de criteria voor vergevingsgezindheid;”

Conclusie : Er zijn voldoende redenen om in deze zone tussen Schalbroekstraat en Ringlaan een snelheidsbeperking in te stellen.  Deze maatregel heeft verder geen invloed op het ontwerp van de weginrichting en zal derhalve ook geen vertragingen veroorzaken.

2. Galgpaalverlichting

  • Zwart-gele galgpaalverlichting kan wel degelijk volgens het dienstorder MOW/AWV/2021/14 waar AWV naar verwijst (pagina 17).   Zoals de fietsoversteekplaats op het plan staat, hebben de fietsers geen voorrang.  In dat geval kan een fietsoversteekplaats met “fietslogoverbindingsmarkering” toegepast worden.  Aan deze markering voor fietsoversteekplaatsen wordt door de organisatie “fietsberaad” in haar advies “Fietsoversteekmarkeringen op kruispunten” de voorkeur gegeven omwille van de duidelijkheid die het fietslogo geeft voor zowel fietsers als automobilisten.
  • De fietsoversteekplaats ligt op een schoolroute.  Het is dus zeer belangrijk om deze te verlichten.

 

 

Conclusie : Punctuele verlichting d.m.v. galgpalen is wenselijk en het dienstorder MOW/AWV/2021/14 sluit dit niet uit, ook niet binnen de scoop van een kruispunt. Deze maatregel heeft verder geen invloed op het ontwerp van de weginrichting en zal derhalve ook geen vertragingen veroorzaken.

Argumentatie

Tijdens de infoavond over de herinrichting op 20 augustus waren de verlaagde snelheid en de galgpaalverlichting nog niet opgenomen in de plannen.

Het is, in het teken van de veiligheid van alle fietsers, wenselijk om de snelheidsverlaging en de installatie van punctuele verlichting nog toe te voegen aan de plannen.

Regelgeving bevoegdheid

GR: Agendapunten toevoegen door GR-leden (art. 21 DLB)
<p>Artikel 21 Decreet over het lokaal bestuur:</p><p style="margin-left: 20px;">Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen v&oacute;&oacute;r de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.</p><p style="margin-left: 20px;">Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.</p><p style="margin-left: 20px;">De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.</p><p>Artikel 3, &sect;1 Huishoudelijk reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad van 10 december 2020:</p><p style="margin-left: 20px;">Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen v&oacute;&oacute;r de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel (volgens het sjabloon zoals in bijlage toegevoegd) van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, <em>noch het college als orgaan</em>, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.</p>
GR: Volheid van bevoegdheid tav aangelegenheden van gemeentelijk belang (restbevoegdheid) (art. 40, §1 DLB)
Artikel 40, &sect;1 Decreet over het lokaal bestuur:<p style="margin-left: 20px;">Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de <strong>gemeenteraad&nbsp;</strong>over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen contact op te nemen met AWV om te bekomen dat, ter hoogte van de kruispunten van de Beukenboomstraat met de Ringlaan, Merelstraat en Schalbroekstraat, een snelheidsbeperking 50km/h in beide richtingen ingesteld wordt. De zone voor de snelheidsbeperking vangt aan voor de aansluiting met de Ringlaan en loopt tot voorbij de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Schalbroekstraat.  

Artikel 2

De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen contact op te nemen met AWV om te bekomen dat, na de herinrichting van de kruispunten van de Beukenboomstraat met de Ringlaan, Merelstraat en Schalbroekstraat, punctuele verlichting met zwart-gele galgpalen wordt voorzien bij de fietsoversteekplaats ter hoogte van de aansluiting met de Schalbroekstraat.


Bijlagen

  • 1 Plannetje op folder Groen juni 2021.jpg
  • 2 Detail folder Groen juni 2021.png
  • 3 vragen Groen Lummen ivm aanleg riolering en fietspaden Beukenboomstraat.pdf
  • 4 e-mail met antwoord van de gemeente Lummen.pdf
  • 5 Vademecum Fietsvoorzieningen.pdf
  • 6 VWI_deel_Vlaamse_Hoofdwegen.pdf
  • 7 Afwegingskader Snelheid op Gewestwegen (finaal).pdf
  • 8 Dienstorder punctuele verlichting MOW-AWV-2021-14.pdf
  • 9 ADVIES-Fietsoversteekmarkeringen-kruispunt.pdf