In het kader van de procedure betreffende het opleggen van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) beschikt de sanctionerend ambtenaar over de mogelijkheid om een bemiddelingsprocedure voor te stellen aan de betrokken overtreder. In geval van minderjarigen is het bemiddelingsvoorstel wettelijk verplicht. Indien de betrokkene ingaat op het bemiddelingsvoorstel en bovendien de tijdens het bemiddelingsgesprek gemaakte afspraken naleeft, is er sprake van een geslaagde bemiddeling. In dat geval vervalt voor de sanctionerend ambtenaar de mogelijkheid om een administratieve geldboete op te leggen.
Artikel 95 §4 van de Codex Politieverordeningen, vastgesteld door de gemeenteraad van 24 november 2020 en latere wijzigingen, bepaalt dat een stad of gemeente zelf een lokale bemiddelaar kan aanduiden of gebruik kan maken van een bemiddelaar die wordt aangesteld door één van de steden of gemeenten behorend tot hetzelfde gerechtelijk arrondissement. Om gebruik te maken van de diensten van deze bemiddelaar sluiten de betreffende steden of gemeenten een samenwerkingsovereenkomst af met de stad of gemeente die de bemiddelaar tewerkstelt. De gemeente Lummen maakt sinds 1 februari 2024 gebruik van de diensten van de GAS-bemiddelaar van de stad Hasselt. De samenwerking tussen de gemeente Lummen en stad Hasselt werd officieel vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst, goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 januari 2024.
Stad Hasselt liet ons weten dat de samenwerkingsovereenkomst verlengd dient te worden. Men stelt voor om ter zake een samenwerkingsovereenkomst van onbepaalde duur af te sluiten. De overeenkomst zal ingaan op 1 januari 2025. De duur van de samenwerking is afhankelijk van het verkrijgen van de federale toelage zoals omschreven in artikel 7 van de overeenkomst in bijlage.
De GAS-bemiddelaar neemt namens de sanctionerend ambtenaar deel aan de uitwerking en opvolging van alle fases van de bemiddelingsprocedures. De functie van de bemiddelaar wordt toegewezen aan de uitvoering en toepassing van de bemiddelingsprocedure, zoals voorzien in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties, met name de wet en het koninklijk besluit van 28 januari 2014.
De federale overheid verstrekt een toelage voor de aanstelling van de GAS-bemiddelaar. Om in aanmerking te komen voor het verkrijgen van de federale toelage dient stad Hasselt, als begunstigde gemeente, samen te werken met ten minste twee gemeenten van het gerechtelijke arrondissement Hasselt in het kader van de GAS- bemiddeling. Stad Hasselt wenst verschillende samenwerkingen aan te gaan met de overige steden en gemeenten van het gerechtelijke arrondissement Hasselt. Ook de gemeente Lummen wenst gebruik te maken van de diensten van de GAS-bemiddelaar, tewerkgesteld bij de stad Hasselt.
De stad Hasselt en de gemeente Lummen willen hun samenwerking in het kader van GAS-bemiddeling officieel vastleggen in een overeenkomst die tot doel heeft de praktische modaliteiten van deze terbeschikkingstelling tussen de deelnemende gemeenten en steden uit te werken.
Wet van 24 juni 2013 betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties Koninklijk Besluit van 28 januari 2014 behoudende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties
Koninklijk besluit van 1 april 2022 tot toekenning van een subsidie aan bepaalde steden en gemeenten voor de uitvoering van de GAS bemiddeling in het kader van de toepassing van de Codex Politieverordeningen.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de GAS bemiddeling tussen stad Hasselt en gemeente Lummen goed.
De samenwerkingsovereenkomst met de stad Hasselt neemt een aanvang op 1 januari 2025.