Terug
Gepubliceerd op 03/04/2025

2025_RMW_00015 - Toegevoegd punt namens fractie Team 3560, raadslid Ine Geerts: Gebruik van de Remi-tool binnen de werking van het OCMW om te komen tot gelijkwaardige en structurele hulp van Lummenaren met financiële problemen - Goedkeuring/Weigering

Raad voor maatschappelijk welzijn
ma 24/03/2025 - 20:00 Raadzaal
Afgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Maarten Aerts, Voorzitter; Luc Wouters, Burgemeester; Rita Moors, Eerste schepen; Wim Vangeel, Tweede schepen; Dirk Snyers, Derde schepen; Veerle Beckers, Vierde schepen; Romi Soors, Vijfde schepen en voorzitter BCSD; Peter Aerts, Raadslid; Ria Aerts, Raadslid ; Lien Carmans, Raadslid ; Jimmy De Schrijver, Raadslid ; Henk Farasyn, Raadslid ; Ine Geerts, Raadslid; Jelka Geybels, Raadslid ; An Goijens, Raadslid; Jeffrey Mardulier, Raadslid; Cindy Mechelmans, Raadslid ; Chelsea Nshuti, Raadslid ; Johan Quintens, Raadslid; Kris Van Rossem, Raadslid ; Noa Vandevenne, Raadslid; Veerle Verboven, Raadslid ; Mario Vrancken, Raadslid; Koen Verboven; Bart Vissers, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Magalie Beliën, Raadslid

Secretaris

Bart Vissers, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2025_RMW_00015 - Toegevoegd punt namens fractie Team 3560, raadslid Ine Geerts: Gebruik van de Remi-tool binnen de werking van het OCMW om te komen tot gelijkwaardige en structurele hulp van Lummenaren met financiële problemen - Goedkeuring/Weigering

Aanwezig

Maarten Aerts, Luc Wouters, Rita Moors, Wim Vangeel, Dirk Snyers, Veerle Beckers, Romi Soors, Peter Aerts, Ria Aerts, Lien Carmans, Jimmy De Schrijver, Henk Farasyn, Ine Geerts, Jelka Geybels, An Goijens, Jeffrey Mardulier, Cindy Mechelmans, Chelsea Nshuti, Johan Quintens, Kris Van Rossem, Noa Vandevenne, Veerle Verboven, Mario Vrancken, Koen Verboven, Bart Vissers
Stemmen voor 10
Jeffrey Mardulier, Mario Vrancken, An Goijens, Veerle Verboven, Ine Geerts, Peter Aerts, Jimmy De Schrijver, Koen Verboven, Lien Carmans, Jelka Geybels
Stemmen tegen 14
Veerle Beckers, Luc Wouters, Rita Moors, Dirk Snyers, Wim Vangeel, Romi Soors, Noa Vandevenne, Maarten Aerts, Chelsea Nshuti, Johan Quintens, Ria Aerts, Henk Farasyn, Cindy Mechelmans, Kris Van Rossem
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_RMW_00015 - Toegevoegd punt namens fractie Team 3560, raadslid Ine Geerts: Gebruik van de Remi-tool binnen de werking van het OCMW om te komen tot gelijkwaardige en structurele hulp van Lummenaren met financiële problemen - Goedkeuring/Weigering 2025_RMW_00015 - Toegevoegd punt namens fractie Team 3560, raadslid Ine Geerts: Gebruik van de Remi-tool binnen de werking van het OCMW om te komen tot gelijkwaardige en structurele hulp van Lummenaren met financiële problemen - Goedkeuring/Weigering

Motivering

Aanleiding en context

De Belgische grondwet (artikel 23) legt de overheid duidelijke verplichtingen op om een menswaardige levensstandaard voor haar burgers te garanderen. Een adequaat inkomen is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde. De hoogte hiervan is voor elk gezin verschillend, afhankelijk van hun leef context. Individuele verschillen in behoeften kunnen ervoor zorgen dat er extra financiële noden zijn, zoals extra gezondheidsuitgaven voor zieke gezinsleden.

Een groot deel van de gezinnen en mensen die in armoede belanden, zijn mensen die werken, soms zelfs twee jobs combineren, maar op het einde niet rondkomen. Uitgaven zoals kledij, gezond eten en verwarming zijn geen luxe, maar basis. Iedereen heeft hier recht op. De berekening van een referentiebudget met REMI moet die uitgaven opnieuw mogelijk maken.

Om te bepalen hoeveel financiële steun Lummenaren in nood kunnen krijgen baseren de maatschappelijk werkers van het OCMW zich momenteel echter (opnieuw) op het sociaal vitaal minimum. Dit is het minimale bedrag dat je volgens de overheid nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Deze referentiebudgetten zijn jammer genoeg opgemaakt voor typegezinnen op basis van assumpties die in realiteit vaak niet gelden, in het bijzonder niet voor gezinnen in armoede. Het bedrag dat een gezin in een kwetsbare positie minimaal nodig heeft om te participeren, ligt in werkelijkheid dus vaak hoger dan wat de referentiebudgetten illustreren. Zeker voor gezinnen die moeten huren op de private huurmarkt en genoodzaakt zijn over een eigen wagen te beschikken. Laat dit nu net voor de grote meerderheid van de gezinnen in Lummen het geval zijn. Er is een tekort aan sociale woningen waardoor huren op de privémarkt de enige keuze is. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat gezinnen vanuit het OCMW de aanmoediging krijgen om dan maar te verhuizen?

De REMI-tool, een wetenschappelijk onderbouwde tool, is hiervoor een oplossing. De tool stelt op maat van ieder gezin vast in welke mate het gezinsinkomen toereikend is om menswaardig te kunnen leven. Via de REMI-tool kunnen maatschappelijk werkers de referentiebudgetten, die worden ontwikkeld voor typegezinnen, aanpassen aan individuele behoefte- en leefsituaties. De belangrijkste meerwaarde van REMI is dat deze maatwerk toelaat én vertrekt van eenvormige criteria voor het in rekening nemen van inkomsten en noodzakelijke uitgaven. Hierdoor worden clientsituaties gelijkwaardig behandeld over OCMW’s en maatschappelijk werkers heen. In kader hiervan tekende OCMW Lummen in 2023 in op een subsidie vanuit de federale overheid rond het gebruik van de REMI-tool (goedgekeurd op RMW 27/03/2023).

Het gebruik van de REMI tool biedt vele voordelen:

  •  Dankzij REMI kunnen onze maatschappelijk werkers op een objectieve en uniforme manier inschatten welk bedrag elk individueel gezin minimaal nodig heeft om een menswaardig leven te leiden.
  •  Dankzij REMI gebeurt de behoefte-inschatting vandaag in zo'n 80% van de Vlaamse OCMW's op dezelfde manier (via REMI dus) waardoor elke OCMW-cliënt op een meer gelijkwaardige manier behandeld wordt. 

Desondanks stellen we ondertussen jammer genoeg vast dat het gebruik van deze tool alweer is stopgezet. Dit terwijl 80% van de Belgische OCMW’s ondertussen de tool actief gebruiken.

De meerwaarde van de REMI tool ten opzichte van het sociaal vitaal minimum is nochtans duidelijk en ook zo wetenschappelijk onderzocht:

  • De REMI tool biedt gepersonaliseerde berekeningen die rekening houden met de specifieke situatie van elk gezin, zoals gezinssamenstelling, gezondheidstoestand en woonsituatie Dit zorgt voor een nauwkeuriger beeld van wat een gezin nodig heeft om menswaardig te kunnen leven.
  • Door gebruik te maken van eenvormige criteria voor het in rekening nemen van inkomsten en noodzakelijke uitgaven, zorgt de REMI tool ervoor dat clientsituaties gelijkwaardig worden behandeld over verschillende maatschappelijk werkers heen. Dit bevordert de transparantie en eerlijkheid in de hulpverlening.
  • De REMI tool helpt maatschappelijk werkers en beleidsmakers bij het onderbouwen van voorstellen en het nemen van beslissingen over materiële, immateriële of financiële steun. Dit maakt de hulpverlening accurater en beter afgestemd op de daadwerkelijke behoeften van cliënten. 
  • Door een gestructureerd overzicht te geven van inkomsten en noodzakelijke uitgaven, ondersteunt de REMI tool bij het zoeken naar effectieve manieren om de koopkracht van financieel behoeftige gezinnen structureel te verbeteren.

Argumentatie

Op basis van bovenstaande argumentatie vragen we om het gebruik van de REMI-tool opnieuw te installeren binnen de werking van het OCMW en dit voor alle financiële steunaanvragen.

Regelgeving bevoegdheid

RMW: Agendapunten toevoegen door raadsleden (art. 74 jo. art. 21 DLB)
<p>Artikel 74 decreet over het lokaal bestuur:</p><p style="margin-left: 20px;">Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, &sect; 1 en &sect; 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7&deg;, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:</p><p style="margin-left: 20px;">1&deg; &quot;de gemeente&quot; als &quot;het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">2&deg; &quot;gemeenteraad&quot; als &quot;raad voor maatschappelijk welzijn&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">3&deg; &quot;gemeenteraadslid&quot; als &quot;lid van de raad voor maatschappelijk welzijn&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">4&deg; &quot;gemeenteraadsleden&quot; als &quot;leden van de raad voor maatschappelijk welzijn&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">5&deg; &quot;college van burgemeester en schepenen&quot; als &quot;vast bureau&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">6&deg; &quot;burgemeester&quot; als &quot;voorzitter van het vast bureau&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">7&deg; &quot;schepen&quot; als &quot;lid van het vast bureau&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">8&deg; &quot;gemeentelijke bestuursorganen&quot; als &quot;bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">9&deg; &quot;een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap&quot; als &quot;de verenigingen of vennootschappen, vermeld in deel 3, titel 4&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">10&deg; &quot;artikel 16&quot; als &quot;artikel 71 juncto artikel 16&quot;;</p><p style="margin-left: 20px;">11&deg; &quot;artikel 50, vijfde lid&quot; als &quot;artikel 83, vijfde lid&quot;.</p><p style="margin-left: 20px;"><br></p><p>Artikel 21 Decreet over het lokaal bestuur:</p><p style="margin-left: 20px;">Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen v&oacute;&oacute;r de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.</p><p style="margin-left: 20px;">Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.</p><p style="margin-left: 20px;">De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.</p><p style="margin-left: 20px;"><br></p><p>Artikel 3, &sect;1 Huishoudelijk reglement OCMW-raad, goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 december 2020:</p><p style="margin-left: 20px;">OCMW-raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen v&oacute;&oacute;r de vergadering punten aan de agenda van de OCMW-raad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel (volgens het sjabloon zoals in bijlage toegevoegd) van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de OCMW-raad. Noch een lid van het vast bureau, noch het vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.</p>
RMW: Volheid van bevoegdheid tav aangelegenheden toevertrouwd aan OCMW door wet of decreet (restbevoegdheid) (art. 77, eerste lid DLB) - SPECIFIEER
Artikel 77, eerste lid Decreet over het lokaal bestuur:<p style="margin-left: 20px;">De <strong>raad voor maatschappelijk welzijn </strong>beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.</p>

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

Gezien de duidelijke voordelen en de wetenschappelijke onderbouwing van de REMI-tool, wordt het gebruik van de REMI-tool opnieuw ingevoerd. Er worden de nodige financiële middelen voorzien.

Artikel 2

Jaarlijks wordt de REMI-tool gebruikt als instrument in structurele armoedebestrijding. Dit door een analyse die leidt tot beleidsaanbevelingen.


Bijlagen

  • Verzoek raadslid toegevoegd agendapunt.pdf
  • Toegelicht voorstel raadslid.pdf