De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Hiertoe is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
De vraagstelling van raadslid Lien Carmans met betrekking tot vrijwilligersbeleid werd ontvangen op woensdag 19 maart 2025 om 18u20.
Namens raadslid Lien Carmans werd volgende vraagstelling geformuleerd:
"Uit het verslag van het schepencollege van 25 februari 2025 en de communicatie vanuit Lummen.vrijwilligt blijkt dat de gemeente heeft besloten geen medewerking te verlenen aan de organisatie van de vrijwilligersbeurs die gepland staat voor september 2025. Hierdoor wordt Lummen.vrijwilligt als enige verantwoordelijke aangeduid voor de volledige organisatie, zonder bijkomende ondersteuning vanwege het gemeentebestuur.
Onze fractie beschouwt dit als een gemiste kans. Een vrijwilligersbeurs vormt een waardevol platform om het verenigingsleven in Lummen te versterken, verenigingen en vrijwilligers samen te brengen en de maatschappelijke betrokkenheid binnen onze gemeente te vergroten. Vrijwilligers vormen immers de ruggengraat van het sociale leven in Lummen, en wij zijn van mening dat initiatieven die hen ondersteunen, ook vanuit het gemeentebestuur actieve steun verdienen.
De organisatie van een vrijwilligersbeurs vraagt aanzienlijke inspanningen. Er zijn niet alleen helpende handen nodig voor de praktische organisatie, maar ook netwerken en communicatiekanalen om zowel verenigingen als vrijwilligers te bereiken. De gemeente beschikt over een breed bereik via haar eigen communicatiekanalen en heeft ervaring in het ondersteunen van lokale initiatieven. Een samenwerking tussen de gemeente en Lummen.vrijwilligt zou dan ook een logische en constructieve stap zijn.
Wat ons des te meer verbaast, is dat er sinds deze legislatuur een schepen is met de expliciete bevoegdheid 'Vrijwilligersbeleid'. Dit impliceert toch een engagement van de gemeente om vrijwilligerswerk in Lummen te ondersteunen en te versterken? Als er voor een concreet initiatief zoals deze beurs geen ondersteuning mogelijk is, wat betekent deze bevoegdheid dan in de praktijk?
Daarnaast valt op dat er binnen het gemeentelijk vrijwilligersbeleid en de communicatie daarover nog heel wat werkpunten zijn. De gemeentelijke website biedt wel algemene informatie over vrijwilligerswerk, maar een duidelijke visie over hoe de gemeente vrijwilligers en verenigingen actief ondersteunt, ontbreekt. Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen interne vrijwilligers (die actief zijn binnen gemeentelijke diensten) en externe vrijwilligers (verenigingen, buurtinitiatieven, sociale projecten). Dit maakt het onduidelijk welke steun verenigingen of individuele vrijwilligers kunnen verwachten.
Bovendien is het onduidelijk welke ondersteuning de gemeente concreet biedt aan verenigingen en vrijwilligers. Informatie over logistieke hulp of andere gemeentelijke middelen is erg moeilijk terug te vinden. Ook wordt er nergens specifiek ingegaan op hoe jongeren gestimuleerd kunnen worden om zich te engageren als vrijwilliger. Nochtans is het aantrekken van nieuwe, jonge vrijwilligers essentieel voor de toekomst en de leefbaarheid van het verenigingsleven in onze gemeente.
Vraagstelling:
Graag vernemen wij een antwoord op volgende vragen:
De gemeenteraad neemt kennis van volgende vraagstelling van raadslid Lien Carmans: